Premi Lux Or Reportatge Documental 2017
Famílies és la conseqüència d’una experiència personal.
És un treball que parla d’amistat, generositat, del fet d’estimar i ser estimat, de pertànyer a un nucli que ens defineix i ens posiciona. És un projecte que parla del desig, de ser valents, d’optimisme, d’opcions de vida, de llibertat i de renúncia.
El reportatge descriu la família des del punt de vista emocional. El projecte complert consta de 23 fotografies, totes amb alguna particularitat que les fa úniques i diferents.
Totes les fotografies estan fetes a Barcelona i Sant Cugat.
El Toni és un savi de la vida, d’aquestes persones que no tenen pressa i sempre ve de gust escoltar. Vam coincidir a la Fundació La Plana, un indret increïble: a les parets hi regalimen ànimes. Vaig fotografiar el Toni i l’experiència Raku (tècnica japonesa de ceràmica que treballa amb la idea del buit i els quatre elements). És un camí de connexió amb l’ara i l’aquí.
Premi Lux Or Reportatge Documental 2017
Famílies és la conseqüència d’una experiència personal.
És un treball que parla d’amistat, generositat, del fet d’estimar i ser estimat, de pertànyer a un nucli que ens defineix i ens posiciona. És un projecte que parla del desig, de ser valents, d’optimisme, d’opcions de vida, de llibertat i de renúncia.
El reportatge descriu la família des del punt de vista emocional. El projecte complert consta de 23 fotografies, totes amb alguna particularitat que les fa úniques i diferents.
Totes les fotografies estan fetes a Barcelona i Sant Cugat.
Júlia Oltra Amat, 53. Professora de Cicle Formatiu d’imatge i so
Ashenafi Amat Oltra, 10. Gonfi (Etiòpia)
La Júlia s’havia plantejat l’adopció amb el suport dels seus pares. El 2008 va viatjar a Etiòpia amb un amic a buscar el seu fill, de dos anys, després que morís la seva mare. El seu pare va emmalaltir poc després. Tot i que van tenir poc temps, ell i l’Ashenafi van establir un vincle molt intens i especial. Ella sola va fer front a la criança i educació del seu fill. L’Ashenafi va arribar el juny i al setembre ja estava escolaritzat.
Cristina Dantart Puig, 50. Informàtica
Elsie Dantart Puig, 11 (Haití)
Després d’un viatge a Guinea Equatorial com a cooperant, la Cristina es va decidir per l’adopció. L’atreia que dues persones, una que vol ser mare i una altra amb la necessitat de tenir-ne, es trobessin i poguessin formar una família. L’Elsie va arribar amb dos anys i mig. La Cristina no descarta viatjar en un futur a Haití per conèixer la seva família biològica.
Anna Tomàs Castellano, 43. Psicòloga en l’àmbit de la salut mental
Brajesh de Sharma, sobrenom Banty, 37. Empresari de joieria al major
Ilesh Sharma Tomàs, 11
Arun Sharma Tomàs, 8
L’Anna és de Sant Martí de Tous i el Banty de Rajasthan (Índia). Es van conèixer el 1999 en un viatge d’estiu. El Banty va venir a Barcelona sense res. El seu caràcter emprenedor i el suport de l’Anna van ser la clau del seu èxit empresarial. Viatgen sovint a l’Índia amb els seus fills i s’adapten als costums de la casta Braman.
Marijo Altuna Azpiazu, 48. Tècnica especialista en pròtesi dental
Michel Altuna Azpiazu, 12. Brazaville (República del Congo)
La Marijo volia ser mare per cuidar, per estimar. No tenia parella i va decidir adoptar. Per ella, ser mare és molt més que una questió genètica i va molt més enllà del fet d’estar embarassada. Fins que l’any passat va morir de càncer, el seu amic Albert va fer de pare al Michel, i tant ell com la seva parella Rubén han estat els seus referents.
María del Carmen Hernández Girona, 35. Treballadora de la llar. Anteriorment havia treballat a Fotoprix.
Serkan Hayram, 31. A l’atur des de fa una any
Mert Hayran Hernández, 7
Melih Hayran Hernández, 5
Es van conèixer en un viatge que va fer ella a Turquia, on van compartir experiències amb la comunitat sorda d’allà. Després de viure a València, van venir a Barcelona buscant una millor qualitat de vida en l’educació dels seus fills sords i una escola amb projecte educatiu bilingüe que en promou la inclusió.
Manuel Carrascosa Crespo, 42. Mestre d’educació física
Marian González Sánchez, 36. Mestra d’educació especial
Erwin López Rueda, 11
Amin Carrascosa González, 7. Etiòpia
L’Ervin, d’origen Bolivià (nascut a Barcelona), va arribar a casa la Marian i el Manolo amb tres anys i mig, mentre tenien dos nens saharauís en acollida durant les vacances. Al cap d’un any van viatjar a Etiòpia a buscar l’Amin, d’onze mesos. No s’han plantejat ser pares biològics. Tots parlen la llengua de signes catalana, ja que l’Erwin és sord prelocutiu per una meningitis. Formen part de la Plataforma volem signar i escoltar.
Ángel Monge Medina, 49 Mestre
Laura Conti Giménez-Fontín, 43 Mestra
Clara Monge Conti, 13
Laia Monge Conti, 11
Joana Monge Conti, 9
L’Ángel i la Laura són parella des del 1998. Es van conèixer mentre estudiaven la carrera de Matemàtiques i jugaven a la botifarra. Els dos són professors de matemàtiques a secundària. Han esdevingut una família castellera, ja que les seves filles van entrar, fa set anys als Castellers del Poble sec. Les tres toquen un instrument i comparteixen amb els seus pares l’afició per la música.
Sergi Lejardi Estévez, 39. Educador i tallerista
Núria Vallès Peris, 39. Sociòloga
Unai Lejardi Estévez, 13
Blai Lejardi Estévez, 10
Aurora Lejardi Estévez, 5
El Sergi i la Núria volien ser pares joves. No han renunciat mai als seus projectes personals i compaginen feina, estudis i família. Ella és professora a la Universitat de Barcelona i fa la tesi doctoral. El Sergi és professor d’un programa de qualificació pro fessional inicial, ha acabat el Cicle Formatiu de Grau Superior d’integració social i es prepara per ser professor a l’ensenyament públic.
Míriam Clota Barceló, 41. Project mànager
Max Solana Miret, 39. Biòleg i professor d’institut
Martí Solana Clota, 3
La Míriam i en Max es van conèixer el 1997. No han estat mai parella. No comparteixen casa però els dos exerceixen de pares a diari.
Susanna Àlvarez Rodolés, 50. Conductora literària
Leire Fonollosa Gargallo, 38. Mestra d’educació física
Èric Fonollosa Àlvarez, 8
Unai Fonollosa Àlvarez, 8
La Susanna era l’entrenadora de la Leire fa 20 anys i en fa 17 que són parella. Els nens van néixer després de la sisena inseminació, com a fills de mare soltera. La Susanna va haver de coadoptar, fins que un jutge no ho va aprovar, no van poder tenir el llibre de família.
Anna 50. Llibretera i editora
Maia 12.
La possibilitat de ser mare ella sola li semblava atractiva, i sense cap home amb qui volgués començar un projecte de família, va empendre la maternitat biològica en solitari. Tot i que va pensar a adoptar, no veia clar el sistema d’adopció internacional.
Oriol Ors Banqué, 39. Enginyer industrial
Katerina Mitsoni, 38. Arquitecta
Ot Ors Mitsoni, 8
Anna Ors Mitsoni, 6
Ivi Ors Mitsoni, 3
Aris Ors Mitsoni, 1
La Katerina i l’Oriol són socis fundadors d’una empresa d’enginyeria, arquitectura i instal.lacions. Tres dels seus fills són nascuts per part natural, l’últim a casa. Els dos s’ocupen al cinquanta per cent de l’educació dels seus fills.
Oriol Sanosa Valls, 51. Enginyer
Clara Ferro Mestres, 50. Directora d’institut
Aïna Sanosa Ferro, 22
Nil Sanosa Ferro, 20
Helena Sanosa Ferro, 15
Abril Xingi Sanosa Ferro, 9. Jiangxi (Xina)
L’Oriol i la Clara s’havien plantejat l’adopció, però l’avortament a les 20 setmanes del seu quart fill els va fer prendre l’endemà mateix la decisió d’adoptar. Van viatjar a la Xina amb la seva filla Helena. L’Abril tenia vuit mesos.
Roser López Cassó, 61. Administrativa d’urgències
Nicky Smythe, 53. Lampista i DJ
Luca Smythe, 13
La Nicky i la Roser són amigues. La Luca és filla de la Nicky i la Roser l’acompanya en la criança i l’educació; és per la Luca la seva segona mare. La Nicky va buscar un donant que durant tres mesos la va visitar a casa perquè es pogués fer la inseminació ella mateixa. No va haver d’hormonar-se ni assumir el cost, molt elevat, per la inseminació assistida.
Imma 52. Química
Laia 15. Jiangxi (Xina)
Núria 13. Chonquin (Xina)
Meritxell 8. Jiangxi
L’Imma es va decidir per l’adopció en descartar la maternitat assistida. Va demanar que li concedissin la criatura que més ho necessités. La Laia va arribar la primera, tot i tenir un certificat de discapacitat no té un diagnòstic concret. L’Imma és autòno ma i no rep cap ajut de l’Administració.
Irene Carbonell Ruiz, 43. Mestressa de casa
Jaume Colomé Ala-cid, 43. Paleta
Isaac (25), Aitor (24) no surt a la foto, Xènia (23), Daisy (21) mare de la Naiara (6), Damià (19), Edith (18), Anaïs (16), Tanit (14), Itmar (13), Gerai (11), Adaia (9), Helga (8), Natza (6)
Els 13 fills són biològics, nascuts per part natural. L’Isaac és sord, tota la família coneix i es comunica amb la llengua de signes catalana. Els pares es van separar fa dos anys i mig. Viuen tots junts a la mateixa casa, excepte el Jaume i l’Aitor.
Joana Domenèch Alberich, 62. Empresària
Susanna Blanch Huguet, 54. Gestora cultural
Ariadna Domènech Blanch, 18. Santa Rosa de Copán (Hondures)
Gabriel Domènech Blanch, 12. Tegucigalpa (Hondures)
La Susanna i la Joana fa 33 anys que són parella. Se sentien atretes culturalment per Llatinoamèrica. Van viatjar a Hondures a buscar l’Ariadna, que tenia dos anys, i s’hi van estar dos mesos i mig. El 2008 van anar a buscar el Gabriel, de cinc. Són sòcies fundadores de l’associació Famílies Lesbianes i Gais. El procés d’adopció va culminar el 2013 amb el llibre de família.
Jaqueline Fernandes Breitinguer, 48. Biòloga
Sebastian Breitinguer, 47. Professor d’hostaleria de grau mitjà
Angel Robledo Sánchez, 12
Ana María Robledo Sánchez, 10
La Jaqueline (Bombai) i el Sebastian (Ulm, Alemanya) van optar per l’adopció nacional després de saber que no era possible un embaràs biològic. L’Angel i l’Ana María tenen dos germans més, amb els quals mantenen contacte, convivència i amistat. Estan en la fase final de l’adopció plena, després de set anys. Aviat viuran a l’Índia.
Ricardo Sampablo Andrés, 78. Jubilat
Isaura Sempere Pérez, 76. Jubilada
Tays Sampablo Sempere, (1969-2015). Dramaturga, ajudanta de direcció, regidora, professora. La seva última obra, El cos en coma, es va estrenar a Barcelona el 2010.
Manú Sampablo Da Silva, 13
El Ricardo i la Isaura van viure 45 anys a Caracas. El 2010 es van establir a Dènia. El 2013 ho van deixar tot per venir a Barcelona a cuidar a la seva filla Tays malalta d’encefalitis, i al seu nét. Actualment tenen la tutela del nen i viuen a Barcelona.
Daragh O’Donnell, 47. Enginyer
Miquel Llaràs Carles, 47. Professor d’institut
Max O’Donnell Llaràs, 10
Amina O’Donnell Llaràs, 6
El Daragh i el Miquel es van decidir per l’adopció nacional per la via de casos especials perquè no hi ha cap tipus de discriminació pel fet de ser parella homoparental i per agilitzar els tràmits. Els nens són germans de sang, de mare espanyola i pare senegalès. Els dos van tenir permís de paternitat els primers 42 dies per dedicar-se plenament a la seva família.
Miguel Ayllón Barranco, 71. Advocat
Montse Malet Vidal, 49. Advocada
Pablo Ayllón Soler, 42. Advocat i economista
Helena Ayllón Malet, 14
Marc Ayllón Malet, 12
El Miguel i la Montse es van conèixer fa 25 anys on treballava la Montse i el Miguel feia d’assessor. Ella tenia 24 anys i ell, 46. Després de set anys de relació van tenir la seva primera filla. Treballen junts al seu bufet d’advocats juntament amb el Pablo.
Maria Martínez Pujol-Xicoy, 49. Customer Service
Glòria Masó Vilaró, 47. Directora de dues llars d’infants
Marta Tintoré Martínez, 19
Clara Tintoré Martínez, 18
Paula Tintoré Martínez, 15
Roger Figueras Masó, 18
Albert Figueras Masó, 17
Jordi Figueras Masó, 15
La Maria i la Glòria es van conèixer a l’escola dels seus fills i fa nou anys que són parella. No viuen juntes però comparteixen tot el temps lliure, oci i vacances. Les dues tenen la custòdia compartida amb els pares respectius.
Pere Suñé Ribera, 60. Auxiliar sanitari, poeta, músic i pintor
Lluís Ventura Suñé Díez, 15
El Pere escriu un poema al dia, ha publicat el poemari Suma poètica, la novel·la Segona oportunitat i té autoeditats una cinquantena de llibres, toca guitarres i vents. A ell i al Lluís el que més els uneix és la passió per la música. El Lluís és el seu bateria. Viu amb la seva mare després que ella i el Pere se separessin ara fa tres anys.